7 Şubat 2010 Pazar

oscar adayları

Her yıl ,Oscar'a aday filmlerin tümünü ödüller açıklanmadan önce seyretmek isterim . Bu yıl da öyle oldu. Bir iki filmi sinemada izledim.ama diğerlerini ( Animasyon fimi UP 'ı daha izlemedim) DVD olarak seyretme olanağını buldum.
Ben bilim kurgu filmlerinden çok hoşlanan biri değilim ama medyanın etkisinde kaldım ve gişe rekorları kıran AVATAR filmini sinemada üç boyutlu olarak izledim. Çok beğendim . Teknoloji harikası olması bir yana, verdiği çevreci ve spirituel mesajlar ve filmin dozundaki politik göndermeleri bana çok çok yerinde geldi.

Gelelim , en iyi film dalında Oscar adaylığı ile AVATAR'ı zorlayan Hurt Locker filmine. Bu filmde Irak'ı işgal eden ABD birlikleri içindeki Amerikalı bir bomba imha timinin yaşadıkları oldukça gerçekçi bir biçimde anlatılıyor. Film, bu gerçekçi yapısıyla eleştirmenler nezdinde hayli puan topladı. Yönetmeni Kathryn Bigelow, Avatar'ın yönetmeni James Cameron'un eski eşi. Çekişme iki eski eş arasında geçeceğe benziyor.
Oscar adayı 2009 yapımı PRECIOUS filminin DVD versiyonunu izlerken içim burkuldu doğrusu. New York şehrinde siyahların gettosu olarak bilinen Harlem'de rutin olarak yaşanan bir öykü(16 yaşında siyah bir genç kızın babasının tecavüzü sonucu iki ayrı zamanda hamile kalması, okuma yazmayı sonradan öğrenmesi,okuldan atılması, aç kalması, aids mikrobunun onda bulunması vs ) anlatılıyor. 1996 yılında yazılan PUSH adlı bir romanın uyarlamasından yola çıkan bu Oscar adayı on filmden biri olan PRECIOUS filmi , siyahi eşcinsel yönetmeni Lee Daniels'a da en iyi yönetmen Oscar adaylığını getirdi.. Demokrat Parti'ye yakın görüşleriyle tanınan Lee Daniels, 2004 yılında eski Başkan'lardan Bill Clinton'la siyah seçmenlerle ilgili bir projede çalışmıştı. , Şimdiki ABD Başkanı Barrack Obama ise ya bu filmi ibretle izledi ya da izleyecek. Dünyan'nın en gelişmiş ülkesinde (ABD'de ) ve dünya başkenti olarak kabul edilen New York şehrinin merkezinde ,Manhattan'ın bir mahallesinde ( Harlem) yaşanan bu trajedi acı gerçeği yansıtıyor. Film bittikten sonra uzun uzun düşündüm bu insanların Türkiye'nin güneydoğusunda yaşayan Kürt'lerden ne farkları vardı. Kaderleri mi aynıydı yoksa........

2010 yılında ABD'nin ilk siyah Başkanı'nın işbaşında olması, bu ülkede yaşayan milyonlarca siyahın durumunun düzeldiği anlamına gelmiyor. Film gerçekten büyük bir yaraya parmak basması açısından çok ilginç ama en iyi film Oscar'ını alacak gibi görünmüyor.

Diğer aday fimlere gelince, Blind Side, Up in the Air, An Education ( Aşk Dersi) District 9, Inglorios Bastards ( Soysuzlae Çetesi) A Serious Man ve Up. Çeşitli kategorilerde ödüllendirileceği sanılan bu filmlerin , en iyi film kategorisinde aday gösterilmeleri bile ticari başarılarını garantilrmiş durumda.









*